Συνεχίζουμε την ανάλυση της ερωτικής σχέσης, με βάση τα στάδια που διακρίνουν οι ειδικοί σε θέματα έρωτα και σχέσεων. Ας δούμε τι συμβαίνει στα στάδια που αφορούν στη μέση της σχέσης.
4ο Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Η πάλη και ο ανταγωνισμός στις σχέσεις
Στο τέταρτο στάδιο της σχέσης το ζευγάρι δεν λειτουργεί από κοινού – όχι στις περισσότερες σχέσεις πάντως – καθώς υπάρχει η πάλη της ανωτερότητας, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ζευγάρι. Σπάνια μια σχέση είναι τόσο ισορροπημένη ώστε κανείς από τους δυο να μην έχει το πάνω χέρι. Και αν ακόμα δεν είναι εμφανές στην καθημερινότητα, στον πρώτο καυγά θα φανεί. Συνήθως το ζευγάρι σοκάρεται στον πρώτο καυγά γιατί ξαφνικά το «δίδυμο» σπάει και χωρίζει για λίγο. Ο καυγάς μπορεί να φέρει σιωπή και απομόνωση και σίγουρα μόνο αρνητικά συναισθήματα. Ποιος θα καταφέρει να σπάσει τη σιωπή, να φανεί ανώτερος και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, είναι κάτι που το δείχνει η πράξη και μόνο.
Το στάδιο της πάλης και του ανταγωνισμού ξεκινά μαζί με το στάδιο της δέσμευσης, γιατί αλλιώς η πάλη δεν έχει σημασία, ούτε συνέπειες. Μπορεί να κρατήσει για λίγο, μπορεί και για χρόνια. Το ζευγάρι συνήθως πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τους σκοπέλους, που είναι πολλοί. Δεν υπάρχει και πολλή χαρά σε αυτό το στάδιο στις σχέσεις – μόνο παγίδες.
Οι παγίδες: οι παγίδες εδώ είναι βασικά δύο. Η μια είναι ότι το ζευγάρι δεν αντιλαμβάνεται ότι το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό και λογικό να έρθει, και ότι το 99,9% των ζευγαριών το περνάει. Τα ζευγάρια σοκάρονται από το γεγονός ότι υπάρχει καυγάς και παράλληλη πάλη για το πάνω χέρι και κάνουν λάθη. Η δεύτερη παγίδα είναι ότι τα λάθη αυτά μπορεί να κρατήσουν το ζευγάρι κολλημένο σε αυτό το στάδιο, όπου δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ανάκαμψης.
Τι μπορεί να κάνει το ζευγάρι; Να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία και λογική. Η πάλη σε μια σχέση είναι φυσιολογική και το φαινόμενο αναπόφευκτο. Αν αγαπά ο ένας τον άλλο και δεν αφήσει ανασφάλειες και εγωισμούς να κυριαρχήσουν τότε υπάρχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό. Εξάλλου αυτό το στάδιο αποκαλύπτει πολλά για την ποιότητα της σχέσης και του χαρακτήρα των εραστών. Επίσης, το στάδιο αυτό είναι καθοριστικό για το αν η σχέση θα συνεχίσει την εξελικτική της πορεία ή θα περάσει στην Τρίτη φάση απευθείας, το τέλος.
5ο Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Η Ανάπτυξη
Χρειάζεται πολλή ενδοσκόπηση και σκληρή δουλειά, επικοινωνία και προσέγγιση για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια σχέση. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο και οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να εξελιχθούν συναισθηματικά για να μπορέσει αυτή η σχέση να βελτιωθεί αλλά και να αναπτυχθεί. Αυτοί που έχουν δεσμευτεί στη σχέση τους, θα καταφέρουν να την αναπτύξουν και να τη στηρίξουν, όση δουλειά και αν χρειαστεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα σε όσους είναι πιο χαλαροί ή δεν έχουν τη διάθεση να δεσμευτούν απαραίτητα. Αυτή η περίοδος στη μέση της σχέσης είναι το ιδανικό στάδιο να ανανεώσετε τη σχέση σας, ή να δημιουργήσετε τη σχέση που πάντα θέλατε.
Το στάδιο της ανάπτυξης μιας σχέσης είναι στην πραγματικότητα πάντα παρόν, αλλά είναι πιο σαφές και ευδιάκριτο κατά τη μέση της σχέσης. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ότι το ζευγάρι μπορεί να μπει σε μια έντονη περίοδο ανάπτυξης και δημιουργικότητας, η οποία κάποια στιγμή θα φρενάρει και θα πάει πιο αργά, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε αυτήν την περίοδο, το ζευγάρι μπορεί να μείνει μαζί και να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το κοινό μέλλον.
Η Παγίδα: καθώς βρίσκεστε στη μέση της σχέσης θεωρητικά οι παγίδες είναι λιγότερες, ωστόσο όταν αρχίσουν οι συζητήσεις για κοινό μέλλον, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο δύσκολα και περίεργα, γιατί πάντα υπάρχουν εκείνοι που παρά την αγάπη και τη δέσμευση μπορεί να φοβηθούν κάποιο πιο σοβαρό βήμα. Η κατανόηση και η καλή και ειλικρινής επικοινωνία είναι το φάρμακο για τέτοιες καταστάσεις.
6ο Στάδιο της Ερωτικής σχέσης – ο Καρπός της σχέσης
Το στάδιο αυτό έχει τόσο κυριολεκτικό όσο και μεταφορικό χαρακτήρα. Φυσικά δεν καταλήγουν όλες οι σχέσεις να έχουν ένα παιδί, αλλά με τον όρο καρπό εννοούμε κάθε είδους γέννηση που αφορά μια σχέση – τη γέννηση μιας συνεργασίας, τη γέννηση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας μεταξύ των συντρόφων, ένα γάμο, ένα παιδί, μια ιδέα που συναρπάζει και τους δυο. Σε κάθε περίπτωση το στάδιο αυτό αφορά στην εξέλιξη της σχέσης, η οποία έχει καθοριστεί και πλέον κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά. Κάθε σχέση συνδέεται με κάποια «γέννηση» και έχει έναν καρπό, ο οποίος μπορεί να αφορά σε διαφορετικά επίπεδα.
Το στάδιο που θα φέρει καρπούς στη σχέση ξεκινά ουσιαστικά μετά το στάδιο της δέσμευσης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης της σχέσης. Είναι το ιδανικό στάδιο για να μπορέσει το ζευγάρι να εξελιχθεί προς κάθε κατεύθυνση αλλά και να δημιουργήσει κάτι όμορφο, κάτι κοινό. Συνήθως το στάδιο αυτό φέρνει μεγάλη ευφορία στο ζευγάρι γιατί είναι αρκετά παραγωγικό – και εκτός όλων των άλλων μπορεί να φέρει το ζευγάρι ακόμα πιο κοντά, καθώς θα δουλεύει σε μια κοινή ιδέα, για έναν κοινό σκοπό.
Η Παγίδα: Φυσικά και εδώ υπάρχει παγίδα και χρειάζεται προσοχή. Όταν το ζευγάρι ξεκινά να κάνει πράγματα από κοινού, να θέτει κοινούς στόχους και να εργάζεται πάνω σε αυτούς – είτε αφορούν κάποιο προσωπικό είτε επαγγελματικό στόχο – μπορεί να προκύψουν διαφωνίες , παρεξηγήσεις και άλλα προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης.
Σε αυτό το στάδιο, το ζευγάρι πρέπει να μάθει να δουλεύει μαζί, να επικοινωνεί και να παίρνει αποφάσεις από κοινού σε σοβαρά θέματα. Η επίτευξη στόχων προς μια κοινή πορεία, είναι σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μιας καλής και σταθερής σχέσης.
Νομίζω ότι θα ήταν αδόκιμο να προσπαθησει καποιος , οσο ειδικός και να ειναι , να βάλει σε πλαίσιο μια φυσική λειτουργία, όπως ειναι η ερωτική παρορμηση και το ένστικτο της αναπαραγωγής .
Ο λόγος ειναι απλά ότι και η φύση ακόμα δεν διέπεται απο την τελειότητα , αλλά απο μια διαρκή φάση προσαρμογής και εξέλιξης των ειδων …
Έτσι το έμβρυο, μέσα στην κοιλιά της μάνας του , αναπνέει με βρόγχους σαν το ψάρι, αλλά αργότερα, ένα φοβικό ερέθισμα , παιρνει την θεση της “φυσικής μαθησης” για “κολύμπι ” και το άτομο φοβάται να κολυμπήσει στα άπατα !
Με μια παρομοια διαδικασία , μια ερωτική απογοήτευση , συνηθως συνοδεύεται απο μια γενίκευση, που βάζει φραγμό στο συναίσθημα και μέσω αυτού στην όποια ηδονή απο την σεξουαλική εμπειρία .
Γιαυτό η πιο σωστή ερμηνεία μιας σχέσης ειναι πάντα αυτη που έδωσε ο Σιγμουντ Φρόιντ, συνδέοντάς την ευθέως με την χρονική διάρκεια αποξενώνοντας την έννοια της ωριμότητας απο καθε αλλο χαρακτηριστικό .
Γιατί η σάρκα φθείρεται και γερνάει μέσα στο διάβα του χρόνου , τα ένστικτα χάνουν την ισχύ τους και απωθούνται, αυτο που κρατάει μοιραία ενωμενους δυο ανθρώπους, ειναι ένα σύνολο μηχανισμών προσαρμογής που χαρακτηρίζουν την ωριμότητα και την σοφία της φύσης μας , ενώνοντας προς το τέλος της ζωης , όλα τα αντιφατικά και αντιμαχόμενα στοιχεία, σε ένα “Ερμαφρόδιτο” , που μεχρι να βρει τον εαυτό του , χάρισε στην ίδια την φύση του ,
το δικαίωμα της συνέχειας της στο άπειρο…
Ο τρόπος με τον οποίον ερωτεύεται ο καθε άνθρωπος, ήταν ειναι και θα ειναι μια διαρκή σύγκρουση , ανάμεσα σε 2 διαφορετικούς κόσμους
Την φύση του που ειναι κοινή με τα ζώα και δεν εξελίσσεται ποτέ και την λογική του που στηρίζεται στην εμπειρία και η οποία εξελίσσεται καθε στιγμή της ζωης του … Συχνά χρησιμοποιώ το παράδειγμα του θηριοδαμαστή σε ένα τσίρκο, για να δώσω μια νοητή εικόνα του ρόλου της προσωπικοτητας μας , να χαλιναγωγεί τα πάθη, χωρίς να βλάπτει ούτε το θηρίο που κρύβουμε μέσα μας , ούτε τον θηριοδαμαστή που ειναι υποχρεωμένος να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί για να ικανοποιήσει το κοινό που ειναι οι μελλοντικές του κατακτήσεις.
Γυναίκες και άνδρες , δυο διαφορετικά όντα απο την φύση τους , νομοτελειακά θα βρουν την ευτυχία μέσα απο την προσπάθεια να συμβιβάσουν πάθη και ανάγκες. Στο ίδιο κρεβάτι , συχνά στο ίδιο κορμί , η ηδονή πηγάζει απο διαφορετικά χάδια, αλλά και σχετική βια , που στην βάση της ξεφεύγει απο το έλεγχο των αισθήσεων και ειναι η έκφανση μιας ενδότερης ανάγκης.
Ο σαδομαζοχισμός στον έρωτα και την ερωτική συνομιλία , ειναι απλά η εξωτερίκευση ενος άγνωστου για τους περισσότερους ανθρώπους κόσμου των παρορμήσεων, ένα παιχνίδι της φύσης που ειναι και ηδονικό και προπάντων παιδαγωγικό , στην ατέρμονη πορεία προς την αυτογνωσία .