Η υπογονιμότητα στην ερωτική σχέση είναι ένα θέμα ταμπού. Τα περισσότερα ζευγάρια δύσκολα συζητούν το θέμα της μειωμένης γονιμότητας (υπογονιμότητα) καθώς η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι παντρεύονται, με σκοπό να κάνουν οικογένεια.
Η υπογονιμότητα μπορεί να αλλάξει σοβαρά τη ζωή των ζευγαριών γιατί επηρεάζει πολύ την ψυχολογία τους και μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά τα σχέδια τους για το μέλλον, ακόμα και τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια τους.
Πολλές φορές μάλιστα η υπογονιμότητα μπορεί να γίνει αιτία να απομακρυνθεί ένα ζευγάρι, να αρχίσουν προστριβές, διαφωνίες ακόμα και ένας χωρισμός.
Κι ενώ το θέμα έχει πολλές πλευρές, συνήθως αντιμετωπίζεται ως ιατρικό θέμα, παρακάμπτοντας το ψυχολογικό και υπαρξιακό κομμάτι που μπορεί να είναι καθοριστικό. Μερικές λέξεις όπως υπογονιμότητα, αποβολή, θεραπεία, μπορεί να είναι πολύ ψυχρές λέξεις, όμως πίσω από αυτές κρύβονται πολλά δυσάρεστα συναισθήματα που μπορει να επηρεάσουν μια σχέση έντονα.
Ωστόσο, αν και πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η υπογονιμότητα σήμερα αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη σε σύγχρονες μεθόδους, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η υπογονιμότητα φέρνει προβλήματα στη σχέση
Η υπογονιμότητα στην ερωτική σχέση μπορεί να λειτουργήσει σαν αιτία αποξένωσης του ζευγαριού, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν πολύ οι άνθρωποι που αγαπιούνται, γιατί μπορεί να συμβεί εύκολα και χωρίς να το καταλάβουν.
Πολλές φορές, η υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας – αν για παράδειγμα μια γυναίκα δυσκολεύεται να συλλάβει, μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό της ανεπαρκή και να αρχίσει να αισθάνεται μειονεκτικά, να αποξενώνεται από τους φίλους και την οικογένεια, και τελικά να αισθανθεί ενοχή, που θα την απομακρύνει πολύ και από το σύντροφο της.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον άντρα, αν διαπιστωθεί ότι εκείνος δεν είναι τόσο γόνιμος τελικά. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα νομίζουν ότι μπορεί η υπογονιμότητα να είναι ένα είδος τιμωρίας για κάτι που έκαναν στο παρελθόν, όπως μια απιστία, μια κακή συμπεριφορά.
Οι ψυχολογικές πτυχές της υπογονιμότητας είναι τόσες πολλές και τόσο βαθιές, που αν το ζευγάρι δεν τις αντιμετωπίσει απο κοινού, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και να φτάσει μια στιγμή που το χάσμα να είναι πραγματικά πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.
Πώς αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια την υπογονιμότητα
Τα θετικά νέα όμως είναι ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι σύντροφοι προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, και να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Εξάλλου, η δημιουργία και γέννηση ενός παιδιού είναι μια κοινή απόφαση, επομένως σε ένα ζευγάρι που αγαπιέται, τα προβλήματα γύρω από αυτήν την κοινή απόφαση πρέπει να αντιμετωπίζονται απο κοινού.
Είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση να μην κατηγορήσει ποτέ ο ένας τον άλλο για οποιοδήποτε πρόβλημα και κυρίως να μην τονίσει ποτέ ότι κάποιος φταίει που δεν μπορεί το ζευγάρι να κάνει παιδί.
Ακόμα και τα συναισθήματα θυμού και οργής πρέπει να μοιράζονται, οπότε καλό είναι το ζευγάρι να προσπαθεί να μιλά ανοιχτά για το τι νιώθει. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα απο κοινού, σαν να πρόκειται για έναν εχθρό που απαιτεί κοινό μέτωπο αντιμετώπισης.
Κάτι που επίσης θα πρέπει να θυμούνται όσα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα είναι ότι οι σεξουαλικές τους σχέσεις θα πρέπει να παραμείνουν υγιείς και αυθόρμητες. Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί πρέπει να δοκιμάζουν σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες, ωστόσο αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να σκοτώσει την σπίθα του έρωτα. Πρέπει λοιπόν το ζευγάρι να κάνει έρωτα όταν θέλει και μπορεί, για να διατηρήσει και την επιθυμία αλλά και την ευχαρίστηση του.
Και πάνω από όλα πρέπει να θυμούνται και οι δυο σύντροφοι ότι τώρα πια έχουν και έναν ακόμα σύμμαχο στις προσπάθειες τους, γιατί και η επιστήμη έχει προοδεύσει αρκετά έτσι ώστε να δίνει λύσεις σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Εξωσωματική γονιμοποίηση, η λύση στην υπογονιμότητα
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια μέθοδος στην οποία καταφεύγουν πολλά ζευγάρια που έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα. Είναι μια μέθοδος που σήμερα είναι πολύ συνηθισμένη και που απευθύνεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το παρελθόν.
Μερικές απλές ιατρικές εξετάσεις και η βοήθεια ενός ειδικού είναι ό,τι απαιτείται για να ξεκινήσει ένα ζευγάρι τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα πρέπει και οι δυο σύντροφοι να δώσουν ωάρια και σπερματοζωάρια αντίστοιχα, τα οποία γονιμοποιούνται σε δοκιμαστικό σωλήνα και εμφυτεύονται μετά στη μήτρα για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη κανονικά πια.